Glädje Ruset 2017

Azt mondják három a magyar igazság (én meg ugye magyar migráncs lennék): úgy alakult, hogy most 1 héten belül 3x versenyeztem.

A Glädje Ruset (szó szerint “öröm mámor”) egy jótékonysági futás Täbyben, Svédországban. “A futás, ahol BÁRKIT szívesen látnak”.

A futást Mikael Nordmark szervezi, akinek a kisfia, Hugo, súlyos agyi sérüléssel született. Az apa 4 évvel ezelőtt látott egy mozifilmet a Hoyt családról, ahol az apa a cerebrális parézissel (CP, agyi bénulás) született fiával fut együtt triatlonversenyeken Team Hoyt néven.  (Róluk én magam is láttam videókat, melegen ajánlom mindenkinek.)

A Glädje Ruset jótékonysági futóverseny. A versenyt magát szponzori pénzekből finanszírozzák. A szponzori és részvételi díj bevételekből fennmaradó többletet a a fogyatékos gyerekek és fiatalok aktív életvitelének támogatására fordítják, elsősorban a svéd RBU-nak (Riksförbundet for Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, a Mozgássérült Gyermekek és Fiatalok Országos Szövetsége) gyűjtve pénzt.

A versenyre úgy találtunk, hogy Szilvinek lett egy ismerőse/barátnője Täbyben, akivel közösen motivációs célnak kitűzték maguknak, hogy majd jól felkészülnek és jövőre lefutják az 5km-es Täbyloppet futóversenyt. Szilvinek ezenkívül nagyon tetszik Täby és környéke.

Mindennek kapcsán a Guglin rákerestem a Täbyben rendezett futóversenyekre (“loppet i Täby”). Az első a Täbyloppet volt a 2. találat pedig a Glädje Ruset volt. Ránéztem láttam, hogy 10k, elmeséltem Szilvinek, mondván, hogy az 5k verseny után ott lesz majd helyben a következő kihívás. Szilvi totál lelkes lett, utána olvasott, majd a verseny célja ismeretében  rögtön rákérdezett nálam: neki most még 10k nem menne, de nem futnám-e le idén helyette?

A válasz nyilvánvaló volt. 🙂 Így esett, hogy a Midnattsloppet és a Bellmanstafetten mellett egy héten belül egy  harmadik verseny került a naptáramba.

Taktika

Fájt a torokom, köhögtem, taknyos lettem az előző két verseny után. Így aztán Gergő hiába akarta a hét elején, hogy (a Bellmanstaffettent háttérbe szorítva) erre koncentráljak és próbáljak megint a lapos pályán 50p alatt futni, ez több okból sem jött össze.

Nekem időeredmény és presztízs szempontjából az 5K volt a fontos. Ettől még beleadtam volna apait-anyait itt is, de a köhögés és a józan ész közbe szólt. Ez versenyzés szempontjából megúszós verseny lett : csak éljem túl komoly lebetegedés nélkül.

A stratégia és taktika innentől pofonegyszerű lett: fussak ahogy jól esik.

Inni vittem egy kis kulacs (125ml) vizet, mert nem akartam hideg frissítést kockáztatni a torkom miatt. Enni nem terveztem, vittem írd és mondd egy, azaz 1 darab dextróz kockát.

A verseny maga

Kivételesen az egész család jött a versenyre, a verseny apropója miatt. Megérkezve a helyszínre vicces látvány fogadott: hókupacok a nyár végén. 🙂

dsc_1671.jpg

(A megoldás természetesen a jéghoki: a verseny startja a helyi jégcsarnok mellett volt.)

Meglepően sok, szerintem pár ezer ember volt a helyszínen, természetesen mindenféle baba-, futó- és tolókocsival, valamint sok-sok kutyával. Mint kiderült komoly, chipes időmérés is volt: 1km, 5km, 9km és persze rajt+cél mérés.

DSC_2086

Sétáltunk a  fűben üldögélő kutyás, gyerekes, ilyen-olyan kocsis, szinte majálisozó tömegben. Tehetségkutatós énekes nőcskék léptek fel, voltak gyerek-animátorok tini-nindzsa-teknős cuccban, “Fagylalt Ambulancia” egy Bagaméri stílusú fagylatos triciklivel, meg persze a szokásos fitness ugrabugrálós bohóckodás bemelegítés címén, ami helyett a szokásos könnyed kocogós + csípőlazítós bemelegítésem csináltam.

Utána jött a rajt a már említett sok-sok ilyen-olyan mozgássérült kocsival, meg például vezetőszárral összekapcsolt látássérült futó+segítője párral.

DSC_2096

Magát a versenyt igyekeztem könnyedre venni: lehetőleg orron  át belélegezni a hörgők védelme miatt. Ha lehet, akkor 6p tempó alatt maradni, ha a tüdőm engedi. Szerencsére engedte.

Gyönyörű napsütés, 19-18 fok, élénk szellő: ideális futóidő volt. Meglepően jól ment, 5:25 körüli kilométerekkel, laktát alatt, vagy körül maradó pulzus mellett (Z3-Z4). Minden elismerésem a kerekesszékesek segítőinek, nem egy közülük simán lehagyott, olyan 5p körüli ezreket futkosva miközben a murvás sétaúton tolták a járgányokat és utasaikat.

Láttam nagyon érdekes futó “riksát”: egy, azaz 1 kerék volt csak az ülés alatt. Lehetett akár húzni is, akár tolni is. Láttam a murvás úton dombra felfelé erőlködő, saját erővel hajtott kerekesszékeseket is: le a kalappal előttük! Sok kisgyerekkel gyalogló szülőt, vagy fogyatékossal együtt sétáló kísérőt, még egypár fejkendőben, a hidzsábjukon rajtszámmal gyalogló muszlim asszonyt is láttam. Ez volt az első versenyem, ahol többször is az éppen leelőzött “futó” megtapsolt és “heja, heja” biztatást kiáltott utánam. 🙂

Az 5. kilométer előtt megálltam cipőt átkötni kb. 15mp-re (túl laza volt). Az 5. kilométernél a saját kulacsos, szopókás ivás alatt a hörghurut miatt inkább gyalogolva  ittam: kb. 15..20mp futás helyett lett séta.

Ezzel együtt lett  53:12 a befutó időm, a végén az utolsó 600m-en egy igen szolíd hajrát nyomva. Meglepően jó eredménynek érzem, tekintve a nagyon mérsékelt erőlködést amit meg mertem kockáztatni a köhögés mellett.

A család a futás végét már nem várta ki, Szilvi elvitte gyalog a fiúkat “fíkázni” a nagyon hangulatos “Station Kafé” kávézóba, ott vártak be. A futás után átöltözve mentem utánuk az autóval.

A kávézó a keskenynyomtávú, helyiérdekű Roslagsbanan vasút történelmi, fából készült  állomásépületében van. Árnyas kerttel, afféle “svéd resti” hangulatban várt a szendvics, kávé és a megérdemelt, regenerációs süti a futás után. 🙂

DSC_2104

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Glädje Ruset 2017 bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Eltelt 1 év | Blogarak

  2. Visszajelzés: Eltelt 4 hónap: Premiärmilen 2018 | Blogarak

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s